25 януари 2011 г.

Спи, бунтувай се, обичай

Вместо да яде и да се моли, героинята на Джеси Кънева от романа „Захар и шафран” се вслушва в стъпките на миналото, отразени от сънищата й.
Насън младата художничка Стела узнава неща, които наяве няма как да научи – че е брънка от дълга верига съдби, че животът й е огледало на битието на хора, които никога не е познавала.
Докато спи, Стела среща едно свое друго, по-ранно превъплъщение. Момичето, което се дави в съня на Стела, сякаш нещо е сбъркало в молитвите си, та все не успява да получи от живота това, което иска.
А самата Стела пък изобщо не се моли. Нейното общуване с по-висшите сили е минало през всевъзможни медитации, мантри и фън шуй декорации, но все без полза. Поне докато не намира сили да се разбунтува срещу рутината на ежедневието. Във всичките й проявления – работа, дом, връзки...
И като стана дума за връзки... Двете Джесини героини обичат страстно и обсебващо. Гордата и грешна любов на Ещер обаче потъна заедно с нея в хладните води на океана. За да се прероди в новооткритата любов на Стела - онази Стела, която замалко не се удави, но откри ключа – да даряваш свобода на тези, които обичаш...
Тогава и сънят е пълен със сладкия мед на хармонията.