23 февруари 2010 г.

Исус в бяло

Образът в средата е бял не само защото представя Възнесение.
"Иска ми се майките да могат да показват на децата си такава икона - обяснява авторката Джеси Кънева, - и да им казват: "Вижте, това е един много добър човек, за който трябва да знаете..." А със светлината си той да ги привлича!"
Най-мащабният й проект, откакто се занимава с иконопис, иконата "Животопис на Иисус Христос", отнема на Джеси почти година и половина. Идеята идва от видяно в руски албум с репродукции, наречен "Образите на Иисус Христос". Запленява я с въздействащото си съдържание - в центъра е възнеслият се Иисус, а около него има сцени от Новозаветната книга "Деяния". Джеси обаче решава да посвети цялата икона именно на земния живот на Христос. Затова вместо апостолите рисува сцени от дните му по земята - вляво са, така да се каже, светлите часове, тези, в които виковете "Осанна" се чуват навсякъде. Вдясно са най-мрачните сцени - тези на Страстите Христови и разпятието.
Джеси добавя и много други елементи, превръщайки иконата в напълно самобитно произведение. "Няма нищо, което да се отклонява от канона - подчертава тя. - Сцените, които са в кръга около възнеслия се Иисус, са или реално съществуващи икони, вмъкнати като детайл в тази, или точно описание на библейските събития."
Първата библейска фигура, която Джеси нарисувала, била на Богородица. Случило се, когато художничката и писателка била в шести клас и с водни боички, при това във време, когато иконописта не била особено поощрявано занимание. Преди пет години Джеси започва да изучава иконопис и да прави първите си зрели опити. Казва, че това променя и нея самата - символите на вярата изведнъж се оказват не в институциите или правилата и нормите, а във вътрешния диалог с Бога. Сигурно затова Евангелието, което възнеслият се Спасител държи в ръце, е отворено точно на тази страница: "Вие съдите по плът; Аз не съдя никого..."

Краси Проданов, сп. "Усури"