5 октомври 2009 г.

Сънувам ангели!

Нямате представа какво намерих в Интернет! Сайт, посветен на ангелите. Предполагам, такива сайтове ги има в изобилие, ама аз попаднах на този съвсем случайно – дето се вика – такъв ми бил късметът.
Богословските казуси са малко далеч от мен, и ето шанс значи, да науча нещо повече за пътя към Бога... "Можеш да повикаш който и да е ангел за помощ и подкрепа и той незабавно ще дойде". Или все някой ще дойде, няма да те оставят... Браво, много хубаво, продължавам да чета. "В един момент ще попаднеш на твоите ангели и ще видиш кой в каква помощ се е специализирал." Тук малко ми заприличва на Корпуса за бързо реагиране, ама продължавам. "Ангелите не са нито мъжки, нито женски, защото нямат човешки тела, те са изградени от енергия, любов и светлина. Но за да ни улеснят, се явяват пред нас в човешки вид, за да ги възприемем по-лесно". Добре, това звучи разумно, да не говорим пък колко е благородно. "Ангелите не искат да ги обожествяваме и да ги почитаме колкото Бог, ама като ги викаме, е по-добре да си направим олтар и да медитираме пред него." Наистина не разбирам от богословските науки и това започва вече да ме дразни, ако бях учила по-внимателно такива дисциплини, щях бързичко да отхвърля препоръките в сайта. Аз обаче съм "абсолютно начинаеща" и този сайт ме хвърля в смут. За да си направиш олтар, значи, че ще им се молиш и ще ги обожествяваш, нали? В сайтът освен това пише нещо в смисъл, че "когато си загубя нещо, викам моя ангел Магда и знам, че ще се открие загубеното". Тази ангелска версия вече съвсем ми заприлича на добре обучено куче. Заради това намирам приятеля си Краси и объркано му разказвам всичко. Краси видимо се забавлява, а коментарът му е: "Тези май бъркат ангелите с румсървис". Дори аз се засмивам и се устремявам към библиотеката – искам справка с официалното православие, защото и моите невежи очи виждат тук страхотно профанизиране на ангелския мотив. Сайтът е американски, без съмнение.

*

Православието също почита светите ангели, възхвалява ги и ги приема за наши невидими закрилници. Празнува се събор на свети архангел Михаил и небесното войнство. Всъщност някога имало еретици, които твърдели, че ангелите са сътворили видимата твар и като безплътни същества седят по-горе дори от Исус Христос, щото той нали е имал плът... После други някакви откровено служели само на ангелите, ама така се объркали в своите служения, че накрая се прекланяли май повече на ангела на тъмнината... Накрая през 319 г. се провел църковен събор, където се дискутирали редни и нередни църковни практики и било прието правило, което осъждало ония, които се молят не на Бога, а само на ангелите. Установено било как е правилно да се почитат ангелите и в каква степен да им се отдава тази почит и преди всичко било изяснено, че Бог е създател и баща на хората – ако някой не е разбрал – това е положението. Ако мислите, че произхождате от ангелите, най-вероятно сте в грешка. Ангелите също така не са домашни любимци. И не търсят загубени вещи.

*

Ангелите, които са най-близки до Бога, са огнени и се назовават "серафими". Доколкото разбирам, серафим на иврит означава "горящ". Прочее тези серафими наричаме също и архангели. Най-близки до Бога са архангелите Михаил, Гавраил, Рафаил, Уриел и още няколко, които в православната традиция се наричат по един, а в западната – по абсолютно различен начин. Много интересно. Значи ли, че щом западното християнство има различни от нашите висши ангели (най-близки до Бога), то има и различен Бог? Все си мислех, че говорим за едно и също...

*

Серафимите горят от любов към Бог и подбуждат такава любов и у другите. По-нисшите чинове ангели ни помагат да доближим Бог чрез разбиране и просветление. Ангелите ни учат да овладяваме чувствата си и да смиряваме в себе си непотребните желания и страсти, да господстваме над своята воля и да не се изкушаваме от щяло и нещяло. "Те са поставени да пазят всекиго от нас: добродетелните човеци укрепват, за да не паднат, падналите повдигат; и никога не ни оставят дори да сме съгрешили, защото всякога са готови да ни помогнат, стига само ние да пожелаем това." Ангелите се грижат за нас, вършат чудеса в името на Бог и предвестяват бъдещето, когато биват пратени от Бога. Ако ви се случи да сънувате ангели, може и да не ви впишат в свещените писания, но по всяка вероятност ще сте наясно какво следва да правите със себе си. Съвет от най-висша инстанция.
Знаете ли какво си мисля? Ако Бог не беше създал вироглавите си, свободни по своята воля деца, за какво щеше да му е нужно да създава армия ангели? Като всичко е било така подредено и хармонично, преди децата на Господ да разбъркат нещата. Нали знаете как е с децата – трябва да опитат от всичко, докато пораснат. (Понякога такива опити завършват с плачевен резултат). Ангелите в цялото си съвършенство и огнена светлина Бог е сътворил, за да се грижат и поддържат любимите му деца – човеците. Вероятно Бог не е имал предвид ангелите да търсят загубени ключове, но доколкото разбирам, са страшно добри в издирването на загубени души.

Текстът е публикуван в сп. "Усури"